Tungtransport - vanliga frågor

Vad ska man egentligen tänka på då det handlar om tunga lyft, tunghantering och exempelvis tungtransport? Frågan kan komma att dyka upp även för dig som privatperson och då i samband med exempelvis en flytt där tyngre föremål finns - eller om du exempelvis investerat i ett spabad eller en bergvärmepump.

I de flesta fall så handlar emellertid frågan om en tungtransport och tunghantering om något som till stor del rör företag - och som är verksamma inom exempelvis verkstad eller industrier.

Det vi tänkte göra här är att gå igenom några vanliga frågor om tungtransport och tunga lyft och ge dig en lite bättre bild av vad sådana innebär, vilka krav som ställs och vilka företag som kan utföra dessa uppdrag. Frågor som ser ut enligt följande:

Kan jag anlita en flyttfirma för tunga lyft?

Ja, och nej. Det är skillnad på tunga lyft sett till att flytta ett piano och sett till att flytta en större maskin för en industri. Det senare kommer även att inkludera en tungtransport där företaget även ser till att säkra exempelvis vägar genom varningar och där man har tillstånd för att både köra fordonen och i övrigt. Tunga lyft av ett piano kan emellertid även de komma att behöva exempelvis maskiner i form av kranbilar. Men, det är sällan en sak som en vanlig flyttfirma kan erbjuda.

Vad är utmärkande för tungtransport och tunga lyft?

Det mest utmärkande är att företag specialiserade på detta aldrig tummar på säkerheten. Ett lyft måste ske kontrollerat och utan risk för vare sig personskada eller skada av föremålet. Samma sak gäller givetvis vid en tungtransport. Allt detta bygger på en kunskap, en utbildning och erfarenhet. Företagen vet vilka risker som finns och hur dessa ska undvikas. Men vet också att varje enskilt uppdrag bjuder på unika utmaningar. Därför är det viktigt att du som beställare också är noggrann med valet av företag för ditt tunga lyft. Se alltid till att verifiera kunskapen genom att kontakta referenser - och se alltid till att de anställda har en utbildning i ryggen. Ett exempel på det senare handlar om Safe Construction.

14 Jun 2023