Flyttpacka rätt – bär lätt!

 

Packningen vid en flytt är naturligtvis väldigt viktig och här ska en delikat avvägning göras mellan hur mycket som får plats, hur mycket man orkar samt hur mycket man kan packa utan att något går sönder. Ett genomgående misstag är att man packar på tok för tungt och därigenom riskerar att skada både sig själv samt de föremål man lagt i kartongerna. Ett råd i detta är att man alltid försöker blanda tungt med lätt; att exempelvis lägga skivor och böcker i botten för att därefter fylla på med sängkläder, handdukar eller filtar. Det – i kombination med att man inte fyller hela vägen upp – brukar ge lagom vikt.

 

Gällande skyddet så är det viktigt att man ser till att säkra upp de saker som man är extra rädd om – och som av naturen är ömtåliga. Porslinet är, av förklarliga skäl, något som behöver lite extra skydd. Här kan det vara bra att besöka återvinningsstationen och låna hem tidningar. Tidningspapper fungerar perfekt att vira runt exempelvis glas och koppar. För tallrikar kan man faktiskt använda andra tallrikar för skydd. Lägger du papptallrikar mellan varje tallrik då är det ett bra skydd (som dessutom inte är så bökigt att placera ut).

 

Elektronik då? Ja, här kan du med fördel använda dig av bubbelplast för datorn och för tvn och ge dem en säker resa mellan din gamla och din nya bostad. Även tavlor kan skyddas med hjälp av bubbelplasten i fråga. En vanlig skada som kan undvikas med hjälp av plastfolie är att linda in exempelvis en byrå med detta material. Varför? Jo, för att skadan i fråga kommer av att lådorna åker ut och stöter i någonting längs vägen. Plastfolien håller allt på plats.

 

Kablar till elektronik är ofta ett problem i samband med en flytt. Dels så har de en förmåga att linda in sig i varandra och dels så kan man ha svårigheter i att komma ihåg kopplingsschemat. Vårt förslag är tvådelat: för att undvika att kablarna och sladdarna fastnar i varandra så kan du använda buntband och för att komma ihåg var kablarna saka sitta så använder du din telefon. Kort sagt. Ta ett foto innan du kopplar ur allting.

 

Vi tänkte även rada upp några andra tips som du kan använda då du ska flyttpacka och samtidigt lägga fram några alternativa tankar och lösningar:

 

  • Packa en kom-igång-låda: försök att samla de saker som du kommer att behöva direkt i en och samma kartong. Märk denna väl och se till att den är lättillgänglig. I denna kan du exempelvis lägga: alla hygienartiklar, någon kastrull och en stekpanna.
  • Tunga saker i resväskan. Dagens resväskor har ofta hjul och denna finess ska du försöka utnyttja. Att lägga böcker i en resväska är ett bra sätt att komma undan lite tyngd.
  • Märk dina saker: en hemlighet till att få plats med allting i flyttbilen är att skruva isär möbler och att skruva bort exempelvis bords-, soff- och sängben. Skruvar dock; de har en inneboende förmåga att försvinna och här är rådet att du direkt lägger dessa i en fryspåse samt att du skriver vilka skruvar det handlar om. En påse märkt med Byrå, en påse märkt Bordsben och en tredje märkt Arbetsbänk. Lätt och effektivt. Märkningen gäller även alla kartonger. Spara inte på dina spritpennor – skriv stort och skriv på varje sida.
  • Släng/ge bort: ärligt talat; du kommer – i synnerhet då du packar ur garderoben – att se att du har väldigt mycket saker (kläder) som du inte använder. Se till att rensa upp och ge dig själv chansen till en riktig nystart. Nej, du kommer inte använda den där batiktröjan som var cool någon gång runt 1993... Var rationell!