Den absolut enklaste typen av flytt är den som sker i professionell regi. Det vill säga; anlitar man en flyttfirma för packning, för bärande och för transport så kommer flytten i fråga att ske på ett helt friktionsfritt sätt. Detsamma gäller om man adderar en städfirma för den obligatoriska flyttstädningen. Båda tjänsterna är numera (en flyttfirma sedan augusti 2016) också inkluderade i Rut-avdraget och är således mer förmånligt rent prismässigt än vad som förr var fallet.
Vi har dock förståelse för att alla inte har råd att anlita en flyttfirma och därför så tänkte vi säga följande: alla kanske intehar råd – men alla kan flytta som en flyttfirma. Det vill säga; man kan dra lärdom av hur en flyttfirma arbetar och försöka efterlikna deras arbetssätt i den mån det är möjligt. Vi tänkte rada upp några tips kring detta och peka på hur du kan underlätta din flytt rejält. Här kommer vi enbart att fokusera på bitarna som, rent fysiskt, ingår i en flytt. Vi förutsätter således att du redan ombesörjt följande detaljer:
- Du har hyrt bilen
- Du har ordnat hemförsäkringen
- Du har gjort en adressändring och eftersänt din post
- Du har gjort en flyttanmälan hos Skatteverket
- Du har sagt upp telefoni, bredband samt andra abonnemang som hör din gamla bostad till.
Så, du har ordnat detta? Bra – då kan vi hugga in på nästa del och ge våra tips!
Tips inför din flytt
Ser man hur en flyttfirma jobbar och försöker att omsätta detta från praktik till teori så är detta något som enklast genomförs i punktform som ser ut som följer:
- Säker packning. Du bör se till att skaffa rejäla kartonger. Gå upp en prisnivå och du kommer att få betydligt mer kvalitet för pengarna. Här är ett tips att du hyr kartonger från en flyttfirma då dessa enbart – av förklarliga skäl – jobbar med bra modeller. Genom detta slipper du också ha en massa kartonger drällande i förrådet efter avslutad flytt.
Packningen bör inte vara för tung. Se till att du kan lyfta varje kartong (och tänk på att du ska kunna göra det under en längre tid). Det är alltid bättre att gå en extra gång än att försöka bära så mycket som möjligt i ett svep. Se till att märka alla kartonger – noggrant och på varje sida – och försök att hålla ihop dem efter rum då de ska in i bilen.
Säkra dina saker genom att använda exempelvis bubbelplast för all elektronik, makulator mellan allt porslin och genom att exempelvis lägga textil mellan känsliga och ömtåliga saker.
- Utse en packmästare: ni kommer att tjäna på att ha en kille/tjej stående nere vid flyttbilen och vars uppgift är att organisera allt packning. Det blir dennes uppgift att fördela vikten, att säkra från smuts och slitage – genom exempelvis mattor – och att se till att kartongerna hör ihop efter vilket rum de ska ställas in i. De övriga parar ihop sig två och två – lämpligen efter hur starka de är.
- Gå flera gånger: Tittar man på en flyttgubbe så kommer man att se att denne inte går med tre kartonger åt gången. Iställets å går han tre gånger. Det ska ni också göra. Dels så går det i slutändan fortare och dels så undviker ni att drabbas av skador.
- Provgå och mät innan. Vissa fastigheter – i synnerhet äldre – har smala passager som kräver lite förberedelse. Går det att få igenom sängen via trapporna eller måste ni hitta någon alternativ lösning? Ett bra sätt i detta är att redan på förhand skruva isär de större möblerna som du misstänker kan komma att orsaka problem längre fram.