Flytta med katt? Tänk på detta!

I en flytt så glöms ofta de fyrbenta familjemedlemmarna bort. Kort och gott; man tänker på sig själv, man tänker på all logistik och man tänker på hur man på bästa sätt kan flytta sina saker och acklimatisera sig- och sin familj i den nya bostaden och i området där denna ligger. Husdjuren, de glömmer man bort och vi tänkte av den anledningen visa på hur mans ka tänka gällande dessa. Vi går igenom de vanligaste husdjuren – katt och hund – och radar upp några punkter som ma n bör tänka på som ägare: 

 

Katt: katten är väldigt anpassningsbara och de är nyfikna av naturen. Därmed inte sagt att de inte behöver tid för att vänja sig vid den nya bostaden och – om det handlar om utekatter – det nya området. Ett bra sätt gällande det senare är att gå med din katt kopplad till en början. Låt katten få gå omkring och lukta, se och känna in var den hamnat. Ett vanligt misstag är att man släpper ut katten direkt och låter den på egen hand bekanta sig med området. Här finns en risk att katten blir desillusionerad, rymmer och söker sig till de vana trakterna runt er gamla bostad. Ta det steg för steg.

 

Övriga tips om att flytta med katt:

 

  • Tänk på adressändra. Är din katt Id-märkt så ska du se till att anmäla er nya adress hos antingen Svenska Kennelklubben eller hos Sverak (som är det svenska kattförbundet).
  • Räkna med att det tar ungefär två veckor innan katten är hemtam. Var observant på stressymptom och låt katten vara den som bestämmer ert umgänge den första tiden.
  • Det finns regler vid transporten:

 

  • Buren ska vara utformad och placerad så att katten både får god ventilation och skugga under transporten. Har ni ingen bur så ska transportmedlet följa samma principer.
  • Var sjätte timme ska katten få vatten. En gång per dygn (om er flytt är så lång) så ska foder ges till katten.
  • Temperaturen får inte överstiga 25 grader eller understiga fem grader om ni ska lämna katten, utan tillsyn, i bilen.
  • Har ni en katthona som är dräktig så får ni inte flytta henne två veckor före beräknad födsel. Efter födsel så måste ni vänta i minst en vecka. En vecka gäller således även för kattungarna; men med en förutsättning att naveln på dessa är helt läkt.
  • Hona och hane? Löper honan så ska de transporteras åtskilda från varandra.

 

Flytta med hund – regler och tips

 

På det stora hela så gäller samma sak för din hund och en flytt med denna som vid en flytt med en katt. Det är viktigt att din hund får en chans att – i sin egen takt! – bekanta sig med den nya miljön; både inomhus och utomhus. Ha inte bråttom, låt hunden få lugn och ro och försök att se saker och ting från djurets perspektiv. Kom ihåg att det på det stora hela är ni – er familj – som utgör tryggheten för er hund. Känner den att ni är med så kommer också acklimatiseringen att gå bra.

 

Viktigt är dock att du anmäler flytten till Svenska Kennelklubben och registrerar hundens nya adress. Den här adressändringen ska även göras hos Jordbruksverkets Centrala Hundregister (där din hund – liksom alla andra hundar i Sverige – är registrerad och har en unik ID-märkning).

 

Regler då? ja, för själva transporten av din hund så gäller bland annat följande: