Renovera köket innan försäljning

Är det dags att sälja bostaden? Inför en bostadsförsäljning finns mycket att tänka på, inte minst hur man får ut mesta möjliga pris för sin bostad. Hur mycket tid och pengar man ska lägga ner på att göra i ordning beror naturligtvis på bostadens skick men generellt kan sägas att det är bra att vara en smula återhållsam. Att totalrenovera sin bostad inför en visning är sällan en god investering, däremot kan man göra mycket för att öka värdet på sin bostad genom att förbättra en del detaljer, detta gäller i hög grad köket.

Köket – hemmets hjärta

Ett vackert och praktiskt kök är för många sinnebilden av ett kvalitativt boende. Är köket av god kvalitet, med gedigna luckor och stommar samt vackra och tåliga arbetsytor, gör det mycket för helhetsintrycket hos spekulanten. Att renovera sitt kök är därför att rekommendera inför en visning. Nya skåpluckor och vitvaror, ett nytt tåligt golv och inte minst nya arbetsytor, t ex fina stenskivor kan höja värdet avsevärt på din bostad. Fördelarna med stenskivor är, förutom den lyxiga känslan, bl a att de är så lätta att torka av och hålla rent. En stenskiva tål dessutom värme alldeles utmärkt. Det finns olika typer av stenskivor, exempelvis kalksten, marmor och granit. Gemensamt är att de alla har mycket lång hållbarhetstid, en bänkskiva i granit håller för en livstids användande. Sett över tid är en stenskiva ett prisvärt alternativ.

Stil

En annan sak att tänka på när man renoverar köket är att det ska harmoniera med resten av bostaden. I ett rustikt hem väljer man kanske till exempel en bänkskiva i kalksten eller granit, i en lite lyxigare lägenhet eller villa väljer man vackra marmorskivor. Vad gäller skåpluckor gör en liten detalj som beslagen stor skillnad- Även vitvarorna gör mycket för helhetsintrycket. Ett nytt tåligt golv, exempelvis laminatskivor i ett snyggt mönster kan vara en iögonfallande och rolig detalj. En  grundregel är att inte ta i för mycket, utan renovera med måtta och tänka på lägenheten i stort. Man vill ha jämvikt mellan rummen, ett lyxrenoverat kök eller badrum i en i övrigt sliten bostad ger mest ett märkligt intryck och riskerar att göra köparen misstänksam.

Utgå från dig själv

Det är du som sätter din prägel på din bostad och inte minst köket. Hellre än att ängsligt försöka ha koll på vilka trender som för tillfället råder är det bättre att låta ditt renoverade kök utgå från vad du tycker passar in. Det ger din bostad ett varmare och mer ombonat uttryck och gör den lättare att tycka om och trivas i. En köpare med starka idéer om hur hen vill ha det kommer ändå att göra om från grunden efter sitt eget huvud. Onödigt då att ha lagt ner pengar på en kostsam renovering som för tillfället ligger rätt i tiden.

Lycka till!

1 Oct 2017