Planera för tunga lyft

En svensk flyttar minst tio gånger under sin livstid, i snitt. Ska du flytta? Har du stora möbler eller ett piano som ska med? Var rädd om din rygg. Anlita någon som är proffs på tunga lyft.

För de flesta människor är den första flytten inte så omfattande. Att lämna föräldrahemmet och dra till en egen lya är ofta ganska enkelt. Några kartonger och kanske en säng ska med, och viktiga saker som gitarren eller skidutrustningen. Men oavsett bohaget är det bra att tänka efter före. Att chansa eller hastigt kalla samman några kompisar som flyttgubbar kan få konsekvenser, både för dem och för möblerna. Det är tråkigt för alla inblandade om speglar krossas eller ytor repas. Personskador är naturligtvis ännu värre. Så se över försäkringarna redan i planeringen. Skriv ned vad som ska med och om du känner dig osäker, kontakta en flyttfirma för att diskutera saken.

Vad är viktigast när jag ska flytta?

Något som ofta tar längre tid än beräknat är sortering och städning. Inte minst när två singlar ska flytta ihop. Även om kärleken är stark kan det bli diskussioner om farmors byrå, det ärvda porslinet eller vilket köksbord som blir bäst på nya adressen. Det positiva är att det går att tjäna pengar på att sälja det man inte behöver själv, alternativt göra en god gärning genom att skänka det eller ge det till välgörenhet. Ett annat ämne som kan skapa diskussion är städningen. Många tycker det är mentalt påfrestande att städa det man lämnat. Om du har flyttat långt kan det vara omöjligt. Kolla om du uppfyller kraven för ROT-avdrag för flyttfirma och flyttstädning.

Visualisera kartonger och packning

Många tycker det är bra att skriva en lista för både nedpackning, flytt och uppackning. Det spelar roll i vilken ordning du packar ned och packar upp kartongerna. Att snabbt komma åt dricksglas och bestick i ditt nya hem har ju många fördelar. Någon tycker kanske att det låter präktigt och ambitiöst att märka boxarna med innehåll och rum? I slutänden tjänar du både tid och energi. Att gå runt i bostaden och tänka sig in i flytten är också smart. Då ser du att de ägodelar som kräver tunga lyft bör vara åtkomliga för bärremmar och flyttfirma. Börja packa det du använder sällan och ställ kartongerna i ett hörn. Notera hur du gör med belysningen. Det är omöjligt att få något gjort i mörker! Vi rekommenderar denna hemsidan: https://www.tungalyftt.se/

27 Apr 2020