Lämna bostaden i bra skick

Om du har sålt din lägenhet eller ditt hus så är inte jobbet klart där. Du ska alltid lämna din gamla bostad i samma skick som du önskar finna din nya - i nyskick utan spår av den tidigare ägaren.

Måste man alltid flyttstäda?

En flyttstädning ska alltid ske, om man inte kommit överens med den nya ägaren om något annat. Om man inte avtalat bort flyttstädningen så måste den genomföras, antingen att man själv börjar städa eller genom att anlita en bra städfirma. I större städer så finns det gott om företag som  gärna tar sig ann din flyttstädning, men att hitta flyttstädning i Norrköping kan vara svårare än exempelvis Stockholm. Ju större stad, ju fler flyttar som sker hela tiden och det leder till större efterfrågan. Därför finns det troligtvis fler städföretag i just Stockholm i jämförelse med Norrköping. Men med det sagt så finns det gott om företag även i Norrköping, Jönköping och andra städer som gärna också tar sig ann en flyttstädning.

Vad händer om jag inte flyttstädar?

Har du riktig tur så städar den nya ägaren bostaden. Men sån tur förekommer aldrig, det är som att vinna på eurojackpot, det är en fantasi. I de flesta fall så kommer den nya ägaren att kontakta dig och be dig komma och städa eller ge dig möjlighet att boka in ett städföretag som kommer och sköter städningen. Har du otur får du bara en saftig faktura i brevlådan, det innebär att den nya ägaren har tagit in första och bästa städfirman som kommit och rengjort bostaden. Då har du som tidigare ägare ingen möjlighet att styra vilket pris som ska betalas för städningen. Med andra ord kan det bli en extremt dyr historia om du inte själv väljer vilket företag som ska göra flyttstädningen, alternativt sköter den helt själv.

Det är jobbigt och tidskrävande att flyttstäda

Att sälja sin bostad kan vara en jobbig process. Det ska städas inför visning, packas ihop, flyttas till nya bostaden och därefter packas upp. Men flyttstädningen ska göras innan hela arbetet är klart med flytten. Att behöva åka till den gamla bostaden för att göra den skinande ren i minsta hörn, vrå, låda och skåp tar tid och energi. Det kan vara extremt jobbigt om man inte vet vart man ska börja och vilka delar som ska betas av. Om arbetet tar ca 6 timmar för ett städföretag kan man relativt räkna med det dubbla om man väljer att göra det på egen hand. Man kommer hela tiden på nya ställen som ska städas och rengöras och helt plötsligt har man inte rätt rengöringsmedel för en viss yta eller fläck. Det skapar både irritation men även mindre ork för att orka packa upp i den nya bostaden. För den som vill slippa flyttstädningen och istället lägga både kraft och fokus på nya bostaden så rekommenderas det att anlita en städfirma, gärna en som lämnar nöjd kund-garanti också. Då vet du att de rättar till eventuella brister i städningen!

16 Sep 2017