Hur går det i bostadskarriären?

Det är mycket att tänka på innan man kan ändra sin adress. Många saker ska klaffa och kanske man gör sitt livs affär innan man kan flytta sina bopålar? Många gör en så kallad bostadskarriär, när man väl flyger ur det första boet hemifrån, och blir en självständig lägenhetsägare, eller hyresgäst. Att köpa lägenhet, med de nya kraven, då det låeninstitut som man väljer att ta ett lån från inte lånar ut mer än baslånet och då det krävs större amorteringar av sina lån, kan det vara svårt för många unga att köpa sin egna lägenhet.

För att kunna göra det krävs dels att man har mellan 100.000 och 200.000 kronor på banken för att bli beviljad lån, plus att banken vill att man kan bevisa att man har en fast anställning, helst på heltid. Det innebär att många som studerar inte blir beviljade lån. De får snällt vänta tills de har fått sitt första jobb.

Så går bostadskarriären till

När de väl har lyckats skaffa sig ett jobb, innebär det att de kan ta sitt första steg i bostadskarriären. Många startar med en etta, som sedan blir en tvåa om man hittar någon att bo med. När barnen sedan börjar komma, kanske man vill ha en större lägenhet, som blir en trea, eller fyra. Efter det brukar det bli ett hus, eller radhus, och då har man ofta bostaden som en grundplåt för att kunna köpa det efterlängtade huset. Innan man har kommit så här långt, har många redan hunnit flytta några gånger; från ettan till tvåan, eller trean och sedan till huset, eller radhuset. Alla flyttar ju inte till en villa, utan väljer att bo kvar i en större lägenhet, men bor man i en storstad, innebär det ofta att man flyttar ganska många gånger när man ännu är ung.

Kan unga städa ordentligt?

Som ung är det svårt att veta vad som krävs när man ska städa efter att man bott i bostaden. Särskilt inte, om man inte har varit van vid att städa sitt hem innan. Det är viktigt att komma ihåg alla vrår i bostaden som man kanske inte tänker på: det ska rengöras till exempel bakom spisen, bakom tvättmaskinen, bakom torktumlaren. Man bör rengöra golvlister, dörrlister, gardinstänger, element, rör, golvbrunn, under diskbänken.

Svårt att se var det bör städas

Bäst är att ha en lista med allt som man kan se med blotta ögat. Det är ofta lättare att göra en lista innan man påbörjar sin städning för att inte glömma något. Känner du dig osäker, kan du ta kontakt med en städfirma och få bra tips och råd. Du kan även anlita en bra städfirma som kan ta hand om hela flyttstädningen.

Säg att du bor i Uppsala och behöver en flyttstädning där, kan du alltid googla flyttstädning Uppsala, eller byta ut Uppsala med den ort där du bor, då får du flera förslag på städfirmor nära dig. Du kan alltid be om en offert, så du inte får en obehaglig överraskning när du får fakturan från firman.

10 Mar 2018