Höj värdet med fina golv

Bostadsmarknaden blir hetare för varje år och den utvecklingen visar inte på några tecken att mattas. Men trots att värdet går upp utan att man behöver lyfta ett finger så finns det många saker som gör att man kan höja värdet ytterligare och bli en vinnare vid en eventuell försäljning.

Måla om huset, renovera kök och badrum, lägga nytt tak, måla vita och fräscha väggar, göra en genomarbetad homestyling inför visningar, metoderna att fräscha upp huset och höja värdet många.

Golvet är dock en detalj som många förbiser när man ska snygga upp huset. Det är en miss som ingen bör göra, tänk på uttrycket “se på dina skor, andra gör det”. Vi parafraserar och säger “titta på ditt trägolv, andra gör det”. Ett slitet och fult golv kan mycket väl sänka värdet på¨en fastighet. Ett slitet linoleumgolv eller en fläckig gammal matta är ingen hit på marknaden.

Köpa nytt ett bra tips

Om du inte kan tvätta, slipa eller ta bort fula fläckar från golven så bör du kanske överväga att köpa en ny matta eller ett nytt golv. Linoleumgolv har ett dåligt rykte, men är i dag både snyggare och mer kvalitativa än förr i tiden, men om du verkligen vill snäppa upp ditt hus för framtida spekulanter så är det ett trägolv. Ett vackert mönstrat trägolv går alltid hem och det finns otaliga varianter att välja på. Främst är det i hall och kök som det kan behövas nytt golv, där är slitaget som högst.Även i badrummet utsätts golv för hårt slitage, men där är det av naturliga skäl oftast inte aktuellt med golv i trä.

Många saker som man bör tänka på

Men när man lägger ett trägolv för att höja värdet på huset så finns det en hel del saker att tänka på.  Först och främst är det viktigt att skilja på äkta trägolv – sådana av faktiskt trä rakt igenom – och laminatgolv som har en trämönstrad plastyta som lurar ögat. Ett laminatgolv behöver självklart  inte vara  fel och kan ofta vara rätt val med tanke på både plånbok och livsstil. Men ett laminatgolv är verkligen inte samma sak som ett kvalitativt trägolv.

Trägolv kan man lägga på flera olika sätt: antingen som som så kallad lamellkonstruktion eller en mer traditionell trägolvslösning med raka brädor placerade bredvid varandra. Båda dessa varianter kan den som är normalhändig klara av att lägga själv, men vi rekommenderar att du tar hjälp av en hantverkare till att göra jobbet, i de flesta fall lönar det sig i längden.

Trägolv lätta att ytbehandla

En stor fördel med äkta trägolv är att man kan göra en golvslipning och ytbehandla dem, vilket man inte kan göra med ett laminatgolv. De är dock inte lika resistenta mot exempelvis fukt som ett plastgolv. Har du ett golv i furu så kan du piffa upp det på ett flertal sätt och därigenom höja värdet på din bostad. Luta, olja och såpa golvet med jämna mellanrum så kan du få ett vackert gammalt golv att glänsa på nytt. Glöm inte golvet om du vill att ditt boende ska stiga i värde!

16 Jun 2017