Höga krav på flyttstädning

En detalj som ofta hamnar i skymundan vid en flytt handlar om den obligatoriska städning som ska genomföras innan man lämnar över nyckeln till de nya ägarna av bostaden man lämnat. Av ganska förklarliga skäl – en flytt måste planeras och det är väldigt många moment som behöver klaffa i varandra för att en ska ske på ett så smidigt sätt som möjligt. Det gör att fokus läggs på att packa, på att hyra transportmedel, på att ringa in bärhjälp och på att transportera och bära in alla möbler och tillhörigheter. Man fokuserar på att flytta, helt enkelt.

Helst vill man ha det städat när man flyttar in

Och, då man väl burit in alla sina ägodelar så vill man också börja med det väsentliga – man vill installera sig och påbörja det nya kapitel i livet som en flytt innebär. Borta är alltså tanken på en flyttstädning och då väl denna slår till så är det ofta försent. Den flyttstädning man ska göra blir slarvig, man fuskar sig igenom den och då de nya ägarna väl ska flytta in så underkänner de den utförda flyttstädning som man genomfört. Här kan man alltså som flyttande tvingas betala en ersättning som täcker ett städföretag.

En flyttstädning är, oavsett om du anser att du inte haft tid, alltid obligatorisk. Ska du flytta från en lägenhet i Norrtälje till ett hus i samma stad så finns det inga ursäkter för varför en flyttstädning inte ska vara utförd. Men däremot så finns det alternativa lösningar.

Ta professionell hjälp med din flyttstädning

De alternativ som finns för att du, rent fysiskt och i egen hög person, ska slippa utföra en flyttstädning av din gamla lägenhet i Norrtälje är följande:

  • Du anlitar professionell hjälp. Det skiljer mycket i pris om du på egen hand anlitar en städfirma jämfört med om att de nya ägarna gör det - och skickar notan till dig. Dels så kan du undersöka priserna och dels så blir ett akutjobb alltid dyrare. Glöm heller inte att en flyttstädning numera inkluderas i det så kallade rut-avdraget. Det gör att du - med ett tak på 25.000 kronor/år - kan dra av halva kostnaden för arbetet. Professionell flyttstädning är ett prisvärt alternativ, just med rut-avdraget i åtanke. Tänk dock på att titta upp kring huruvida du är berättigad innan; det gör du hos Skatteverket och via din mobila bank-id.
  • Du sänker priset. Ett alternativ är att köpslå lite med de som köpt din lägenhet. Kolla om det kanske behöver en säng (som du inte har behov av längre) eller några garderober som inte hör bostaden till. Du kan även reducera priset för att slippa genomföra din flyttstädning.

Om du känner att du inte har råd med professionell flyttstädning eller att du inte vill sänka priset för att undvika denna så finns det bara ett alternativ: planera in den i din flytt. Se till att avsätta åtminstone en dag för städning. Det tar lång tid – precis allt ska städas.

12 Feb 2018