Fuska inte med besiktningen av huset

En bostadsaffär i Stockholm är förmodligen den största affär som köparen kommer att göra. Särskilt om det handlar om att ta det stora steg som innebär att man köper en villa. Därför är det också lite överraskande att se hur många köpare agerar vid köpet. Det är nämligen inte alls ovanligt att man går på visningen, börjar delta i budgivningen, vinner densamma och därefter skriver under avtalet för att - några månader senare - flytta in. Det kan man - möjligen - kosta på sig i samband med att man köper en bostadsrätt i en mindre stad. Men i och med att Stockholm har de extremt höga priserna som man ändå har så kan man inte genomföra en affär utan att kontrollera vad man egentligen har köpt.

Det kan man inte avgöra vid en visning och det kan man heller sällan göra med sina egna ögon. För att kontrollera skicket på den villa man står inför att köpa - för flertalet miljoner kronor - så ska man anlita en auktoriserad besiktningsman. En besiktningsman kan vara avgörande i frågan om framtida tvister gällande dolda fel. Många verkar leva i en slags trygg villfarelse om att man som köpare alltid har rätt och att alla fel som upptäcks också ligger på säljarens bord och där denne ska ta kostnaden.

Så är det definitivt inte och därför så bör du ta kostnaden för en besiktningsman som genomför en okulär besiktning och som sammanställer en lista av husets skick där eventuella åtgärder som kommer att krävas finns inringade. Det ger en trygghet och det ger en möjlighet att påverka priset. Framförallt så ger det dig en chans till en ärligare affär där du vet vad du får för pengarna och slipper de värsta överraskningarna i framtiden.

Komplettera med en takläggare

En besiktningsman kontroller det som är synligt för ögat och i de flesta fall så räcker detta. Vi skulle dock rekommendera både hängslen och livrem i den här frågan. Som sagt; det handlar om stora summor och höga risker om någonting skulle visa sig hålla ett sämre skick än förväntat. Vi skulle därför säga att man med fördel kan komplettera besiktningsmannens jobb med ytterligare yrkesmän. Exempelvis dessa:

  • Takläggare. Tak och takets skick kan ofta vara en grund till konflikt om dolda fel. Vi kan säga att ditt hus i Stockholm är byggt på 60-talet och att taket är i original och således aldrig bytts ut. Då du flyttar in så märker du att det kanske börjar läcka in och att du kommer att tvingas byta taket. Ett dolt fel och något som säljaren ska stå för? Troligen inte. I och med att huset är så pass gammalt och att informationen nått dig om att taket inte blivit bytt så är detta ett fel som är att anse som förväntat. Det här misstaget kan en takläggare hindra dig från. Visst, en besiktningsman kommer att kolla taket - men han gör det inte med samma professionella blick som en takläggare. Tro det eller ej, med det här är viktigare vid nya hus än äldre. Faktum är att modulhus ofta har problem med sina tak som en följd av stressen och den snabba byggtiden. Det krävs en takläggare för att se över att dessa tak håller måttet - speciellt om taket i fråga har takfönster; ett tydligt riskområde. Mer om takläggning: https://www.takläggarestockholm.net.
  • Elektriker. Låt en elektriker granska elsystemet. Ett äldre sådant fungerar inte som dagens, mer moderna system och det är något som du kan dels kan tjäna pengar på och dels också undvika skador. Äldre elsystem bör bytas ut då dessa i många fall ligger bakom de villabränder vi ser i Sverige. Det kan en elektriker kontrollera och samtidigt kan denne ge information om andra kopplingar och installationer. Tyvärr ser man en ökning av ful-el och där många privatpersoner utför installationer som kräver behörighet. Det är livsfarligt - både för stunden och på längre sikt. Kolla upp sådant innan du skriver under kontraktet för ditt nya hus i Stockholm.
12 Mar 2019