Så är det att anlita en städfirma

Med all den stress som en flytt ofta innebär kan det vara skönt att leja ut delar av arbetet på någon annan. Ett exempel på det är att anlita en firma för sin flyttstädning. När lådorna väl är packade, och flyttbilen är redo, kan det kännas tungt att sätta igång med det jobb som en flyttstädning innebär. Det är inte som en vanlig hemstädning, och det ställs dessutom höga krav på att den är väl utförd. Att man anlitar en firma för flyttstädning är alltså inte särskilt ovanligt – men vad bör man egentligen tänka på?

Vad ingår?

Det här skiljer sig lite från bolag till bolag. De allra flesta firmor tar med sig alla redskap samt alla medel och annat material som kan behövas. Det är dock viktigt att känna till att elen inte får vara avstängd, vilket ibland kan vara fallet inför en flytt. Samma gäller vattnet; flyttfirman bör ha tillgång till både varmt och kallt vatten.

Tittar vi på en större städfirma, baserad i Göteborg, skriver de också till exempel det måste finnas fast belysning i kök och badrum som fungerar för att en flyttstädning ska kunna göras. Till övriga rum tar den här firman i Göteborg med sig egen belysning. Stäm av det här med din städfirma på förhand, så att inga missförstånd sker.

Underlätta för städfirman

Finns det skåp, luckor eller något annat som har speciella eller ovanliga stängnings- och öppningsmekanismer? I sådana fall är det viktigt att informera firman om det här på förhand. Om den som städar bostaden inte känner till dessa, finns en risk att mekanismerna skadas, eller att ytorna förblir ostädade. Samma firma i Göteborg som vi tittade på ovan, skriver till exempel att de inte tar ansvar eller lämnar ersättning för skador som uppstår i samband med detta.

Något annat att tänka på är att städfirmor sällan utför rena hantverksmässiga moment för att komma åt ett visst utrymme. Att de monterar eller demonterar något för att kunna städa en viss yta är alltså inte något som du bör räkna med att de utför. Se till att göra det här själv innan firman kommer. Som exempel kan front till badkar nämnas.

Man kan underlätta för städfirman

Sedan finns ytterligare saker du kan göra för att underlätta för den som kommer och städar. Ett exempel på det är att frosta av kyl och frys samt givetvis stänga av dem. Vissa av de här sakerna ställs dock som krav, och om de inte görs innan firman kommer kan inte städning utföras fullt ut. Firman i Göteborg som vi tittade på ovan, berättar på sin hemsida att kyl och frys ska vara avstängda och avfrostade. Tala med den firma du anlitar för att vara säker på att flyttstädningen blir gjord enligt överenskommelse.

1 Feb 2018