För många är drömmen om ett eget hus en av de starkaste drömmarna man har. Att kunna lämna en mindre lägenhet och tillsammans med partner och barn flytta in en villa - komplett med stor tomt - är ofta en del av målet med sitt familjeliv. I ett hus får man yta, man får en chans att vara totalt självständig, man kan påverka sina egna kostnader och man får se att barnen också har en trygg plats att växa upp i. Det är klart att husköpet är en dröm som går i uppfyllelse då man väl signerat kontraktet. Frågan är om man behöver sätta prefixet -Mar- framför?
Det förekommer nämligen en hel del konflikter efter att ett husköp gått igenom. Konflikter som rör dolda fel i det hus man köpt; en köpare kan bo några månader och plötsligt upptäcka en större vattenskada i ena badrummet. Något som utan tvekan kan röra sig om dolda fel och där man i och med detta också kan få tillbaka en del av köpeskillingen - eller häva hela köpet. Det kan röra sig om dolda fel - men det behöver inte göra det.
Begreppet om dolda fel används lite slarvigt och det är förståeligt att man gör så. Det är nämligen inte helt lätt att bena ut vad som kan räknas som dolda fel i ett hus och vad som inte kan göra det. Inet ens för en jurist är det en enkel historia att reda ut. Det vi generellt kan säga gällande dolda fel är att man aldrig kan veta på förhand hur en eventuell dom kan tänkas bli och att man därför alltid måste säkra upp innan man köper ett hus.
Kort sagt: var kall, håll dig försiktigt skeptiskt till allt, ta på både livrem och hängslen och - framförallt: se till att anlita en besiktningsman.
En besiktningsman kan förhindra det usla köpet
Dolda fel i ett hus ska A) inte kunna upptäckas vid en besiktning B) inte kunna vara förväntade sett till husets ålder och sett till priset för huset och C) inte vara något som säljare och köpare kunnat känna till.
Den första punkten är ofta den avgörande. Många privatpersoner går all-in på vad mäklaren säger. man köper dennes ord fullt ut och förblindas av allehanda skönmålningar om smakfulla renoveringar, exklusiva materialval och öppna planlösningar. Det är också rent mäklarprat. Han vill få er intresserade och han vill få ett så högt pris som möjligt. Vill man hårddra det så vill mäklaren - kort och gott - tjäna pengar.
Vet du hur en besiktning ska gå till, vet du vad som ska kontrolleras och vet du vilka vanliga fel som ofta finns? Det är klart att du inte vet - som lekman är detta omöjligt. Men, det gör en besiktningsman och en sådan ska man alltid anlita. Dels så kan han hitta eventuella fel och därigenom hindra er från ett stort misstag. Dels så kan hans dokumentation hjälpa er vid en process gällande dolda fel.
Det handlar inte om någon större utgift - som dessutom är avdragsgill - och det är dessutom inte att anse som en kostnad. Vi skulle snarare se summan som en extra försäkring som kan förhindra er från att genomföra en dålig affär.
Att köpa hus är en dröm, men det handlar fortfarande om ditt livs kanske största affär. Se till att vända på varenda sten innan du skriver under köpeavtalet.
På https://www.doldafelhus.se kan du läsa mer om dolda fel.
Andra inlägg
- Praktiska frågor vid dödsbostädning Kristianstad
- Pallställ kan revolutionera ditt garage
- Kontakta en flyttfirma i Stockholm i god tid innan flytten
- Välj rätt företag för er kontorsflytt
- Flyttfirma Malmö - tips och råd
- Därför ska du anlita en professionell målare i Uppsala
- Takläggare lagade läcka i Stockholm
- Framgångsrika mäklare i Sollentuna
- Vad kan jag få hjälp med vid en flytt?
- Tungtransport - vanliga frågor